top of page
BODEGAS BILBAÍNAS / VIÑA POMAL

Bodegas Bilbaínas, en av de äldsta vingårdarna i La Rioja och grundades 1901 i det legendariska Barrio de la Estación i Haro (Rioja Alta). Man är idag den största vingårdsägaren i Haro. Man äger totalt 250 hektar mark som omger den prestigefyllda bodegan som är byggt som ett franskt slott. Ursprunget går tillbaka till 1859, då franska producenter bosatte sig i denna del av Rioja för att producera och exportera rött vin till Frankrike. Fyra decennier senare tog affärsmannen från Bilbao, Santiago Ugarte, över det. Den första tappningen av Viña Pomal, vingårdens flaggskeppsmärke, går tillbaka till 1904 och markerade början på detta klassiska varumärke. Bilbainas innehar ända sedan 1925 titeln kunglig hovleverantör med kulturarvsmärkning. Sedan 1997 ingår vingårdarna i barcelonabaserade Grupo Codorníu.
 
Viña Pomal har fått sitt namn från vingården där druvorna växer. Det är en så kallad singel vinyard vilket betyder att alla druvor till detta vin kommer från en och samma vingård. Vingården återspegling av Haros terroir med den röda sandjorden. 
 
Bodegas Bilbaínas är en vingård i klassisk stil med Crianza, Reserva och Gran Reserva, man tillverkar även ett egendomvin Viña Pomal Alto de la Caseta, som ger det bästa uttrycket för en vad druvan tempranillo kan erbjuda. Andra spännande viner är innovationer Viña Pomal Vinos Singularer gjort på 100 % endskilda druvsorter, (Maturana Blanca, Tempranillo blanco, Graciano och Garnacha).  Man tillverkar också mer modernt orienterade viner med kortare fatlagring och med betydligt mer koncenterarad fruktig karakteristik. Andra märken, exempelvis La Vicalanda, har en tydlig kraft och är ett mer intensivt vin lagrat på franksa fat. Även Cava produceras i Rioja, Royal Carlton och Viña Pomal Blanc de Noirs.

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page