top of page
D5.jpg
DIEMERSFONTEIN

Diemersfontein är känd för sin skönhet och ligger vackert belägen i skuggan av de majestätiska Hawekwa-bergen, med panoramautsikt över både Du Toits Kloof och Bains Kloof-bergskedjor endast 45 minuters bilresa från Kapstaden i vindistriktet Wellington.


Diemersfontein har tillhört familjen Sonnenberg sedan början av 1940-talet, då Davids farfar Max, köpte gården på 183 hektar. Max Sonnenberg var, tillsammans med sin son Richard (Dick), en av grundarna av Woolworths Sydafrika och medlemmar i Parlamentet under Jan Smuts-regeringen. Richard tog över gården på 1950-talet och blev mer involverad i jordbruksverksamheten. Hans fru Cecilia, en välkänd skådespelerska och producent i Kapstaden, var grundare av Maynardville Open Air Theatre, känd för sina Shakespear-produktioner. Familjens tradition att vara bidragsgivare till konsten har följts av de nuvarande ägarna, David och Sue Sonnenberg. Sue som själv är konstnär, är involverad i att uppmuntra och sponsra lokala konstnärer. De första vingårdarna planterades av Davids far på 1970-talet och år 2000 byggde David sin egen källare och började producera prisbelönta egendomsviner. Redan första årgången (2001) vann man Paul Sauer-trofén för sin Pinotage på SA Young Wine Show och man har sedan dess fortsatt haft stora framgångar. Senast 2020 vann man pris för bästa röda vin alla kategorier på National Wine Challenge Award för sin Diemersfontein Cabarnet Sauvignon.

Diemersfontein är mest kända för att ha skapat vinet The Original Coffee Pinotage. Det skapades av Diemersfontaints första vinproducent Bertus Fourie, första gången med årgång 2001 och blev omedelbart en succé. 
Coffee Pinotage är ett rikt, kraftfullt vin med starkt och intensivt kaffe- och chokladton i både näsa och gom. Det är ett mycket ovanligt vin. David Sonnenberg säger: "Vår Coffee Pinotage är som Marmite, antingen älskar du det eller så hatar du det."

Flaggskeppssortimentet hos Diemesrsfontein kallas Carpe Diem. Druvorna till Carpe Diem kommer från dom bästa vingårdarna och får längre maceration i källaren. Vinet produceras av mestadels fririnnande juice. Det mognar i nya franska och amerikanska ekfat under en period på minst 15 månader. Det är stora viner som kan lagras länge men går även att dricka relativt unga.

Vinmakare Francois Roode började arbeta på Diemersfontein Wine Estate i mitten av 2003 som assistent och utnämndes till chefsvinmakare 2006. Han är ansvarig för produktionen av Diemersfontein's Original Coffee Pinotage och övriga viner.

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page