top of page
GT.jpg
THE GLENTURRET

Glenturret är det äldsta destilleriet i Skottland som fortfarande är i drift. De har dokumenterat funnits sedan 1763 men dokument hänvisar till att det redan 1717 fanns ett destilleri på platsen. Numera skriver man dock på etiketten att man har historia daterad tillbaka till 1775.


Destilleriet är beläget utanför byn Crieff i Pearthshire. Från början så benämndes destilleriet The Thurot Distillery.  1814 bytte det namn till The Hosh distillery som det behöll ända till 1873 då det döptes om till The Glenturret Distillery.

1923 lades destilleriet i träda fram till 1957 då James Fairhe köpte destilleriet. Efter det har destilleriet haft olika ägare så som Highland Distillers och Edrington group.


Glenturret är känt för att vara den största delen av maltwhiskyn i The Famous Grouse blended whisky.


1980 så öppnade man som ett av de första destillerierna i Skottland ett visitators center.


2018 köptes destilleriet av den nuvarande ägaren Lalique group. De nya ägarna satsar nu för fullt på att utveckla destilleriet och har lanserat ett antal nya serier och sorter. Efter ett antal år med icke årgångsbetecknade whiskeys kommer vi i framtiden få se mer av årgångsbetecknade sorter så som 12, 15, 25 och 30 åriga sorter. Vi väntar med tillförsikt på att få in lite av dessa under 2022.


Glenturret är ett litet hantverks destilleri med en produktion av 340 000 liter per år. Man tillverkar enbart små serier och små batcher per destillering vilket ger whiskyn sin unika karaktär.


Efter en långsam dubbeldestillering upp till 75% så vattnar man ner spriten till 64% innan man lägger dem på fat. 


Man använder sig av många olika typer av ekfat men det vanligaste är ex-bourbonfat samt olika typer av sherryfat.

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page