top of page
PAULETT WINES

Ungefär 1½ timmes körning norr från Adelaide ligger det vackra vindistriktet Polish Hill River som är en del av Clare Valley, hem till Neil och Alison Paulett och deras vingård. Polish Hill River-regionen uppkallades efter de polska bosättarna i mitten av 1800-talet. Området är välsignat med ett klimat idealiskt för framställning av premium viner och kombinationen av konsekvent god nederbörd under vintern, heta somrar, svala nätter och en lång mognads period ger druvor med exceptionella smaker och balans.

Neil Paulett tog examen från Roseworthy Oenology 1971 och började arbeta som vinmakare för Penfolds Wines i Sydney och sedan Rosemount i Hunter Valley. Med 10 års erfarenhet av vintillverkning bakom sig började Neil och hans fru Alison söka efter platsen för att etablera sin egen familjevingård. Efter att ha upptäckt Clare Valley 1981 köpte man två år senare vad som nu är deras egendom 1983. Fastigheten hade varit i samma familjs händer från 1860-talet och har en lång historia av vinodlingsproduktion med vinstockar som är planterade för över 100 år sedan.

Fastigheten har expanderat från de initiala 47 hektar till 147 hektar varav 30 är planterade med vinstockar. Det finns en betydande del av Shiraz- och Cabernet-vinstockar över 70 år och Riesling på 35 år och detta är deras värdefulla resurs som utgör bakbenet i alla deras viner. Nu har deras son Matthew tagit över som vinmakare, han har en förmåga att vårda både gamla och nya vinstockar, ta vara på den exceptionella kvaliteten på druvorna och blada utsökta viner.

År 2013 firade Pauletts 30 och deras källardörr har blivit en av de "måste se" platserna i Clare Valley, ofta beskriven som den mest spektakulära utsikten från någon källardörr i landet. "För trettio år sedan var det inte lika vanligt att besöka en källardörr, och vi kände att vi var tvungna att erbjuda något extra för att få folk till dalen. Nu betraktas det bara som en del av paketet, en välkomnande källardörr, premiumvinerna och den spektakulära utsikten förbättrar alla välbefinnande som vinälskare har kommit att förvänta sig från Pauletts vingård ”, sade Neil.

Sortimentet av viner som producerats har ökat under åren på ungefär samma sätt som Neil och Alisons intresse för olika sorter och vinstilar. Förutom häftklamrarna Shiraz och Riesling finns en Late Harvest Riesling, Trillians Sparkling Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Shiraz, Cabernet & Malbec blandning och en Cabernet Merlot. Den ständiga förfining och uppmärksamhet på detaljer har lett till den hög kvalitet som alla Pauletts viner har. Sedan den första tappningen 1983 har det blivit många utmärkelser från såväl Australien som internationellt, inklusive den stora årgången 1995 som vann både Top Riesling på Hyatt / Advertiser Awards och Best Riesling i Penguin Good Australian Wine Guide. 2005 års Riesling vann "Bästa Riesling i världen", vid Canberra International Riesling Challenge 2010.

Paulett har byggt upp ett rykte för att producera viner med finess, elegans och intensitet. De är sanna hantverkare, och med över 40 års erfarenhet, vilket har gjort det möjligt för Paulett att ligga i framkant av australiensisk vinframställning.

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page