top of page
CALVADOS ROGER GROULT

Familjen Groult högsäte “Clos de la Hurvanière” ligger i den sydliga delen av Pays d’Auge i distriktet Calvados. Pierre Groult startade produktionen under 1860 och det stora genombrottet kom 1893 då de van sin första guldmedalj för sin calvados vid en stor jordbruksutställning i Lisieux.


Under åren så har Groult gått ifrån att vara en regionalt välkänd producent till att vara en av Frankrikes mest välkända och respekterade destillerier.  I dag drivs destilleriet av Jean-Roger den femte generationen Groult.
Egendomen har 27 hektar planterade med 6000 äppelträd fördelat på 30 olika sorter.  70 % bitter-söta äpplen, 20 % söta äpplen och 10 % syrliga äpplen.


Man skördar ca 600 ton äpplen varje år och av varje ton får man ut ca 700 liter must.
Först producerar man en cider på ca 6% alkohol som får jäsa långsamt under ca 1 år för att sedan destilleras i deras små vedeldade alembic pot-stills.


Man destillerar calvados två gånger. Den första destillation ”petite eau” ger en 30% dryck som sedan destilleras en andra gång ”la bonne chauffe” upp till 70% alkohol.


Efter destillering lagras spriten på stora gamla ekfat. Man har ca 350 stora ekfat i källarna och många av dessa är mer än 100 år gamla. Faten töms aldrig helt och det år som står på etiketten är den yngsta beståndsdelen calvados. Detta gör att Groults calvados är kända för sin elegans, komplexitet och fruktighet.


Efter lagring så buteljeras calvadosen utan kylfiltrering för att lyfta fram maximalt med aromer och smaker i Calvadosen.
 

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page