top of page
SAVAGE WINES

Duncan Savage är en av de ledande medlemmarna i Sydafrikas nya våg av vinproducenter. Duncan tillbringade sina första 14 år som vinmakare på Cape Point Vineyards och har där konsekvent producerat Platter 5 Star Wines. Årgång 2016 blev hans sista som huvudvinmakare för att istället fokusera 100 % på sin egna viner.

Sedan debuten med årgång 2011 har Savage Wines producerat vit och röd Cape Blend och för varje år adderat till nya viner. Man äger inga egna vingårdar utan har långtidskontrakt på små exceptionella lägen över hela Cape området. När Duncan hittar ett nytt läge med gamla stockar som har den potential han eftersträvar så skapar han ett nytt vin.
Duncans mål är att producera eleganta viner som återspeglar deras terroir och han gör detta genom att använda frukt från gamla vinstockar och jäsa hela druvklasar. Framställningen sker med ett minimalt ingripande och han använder bara gamla fat och till  Savage Red även amforor. Duncan säger att nyckeln är att ”göra så lite som möjligt, så mycket du kan.” Man är återhållsamma och pressar inte ut extrakt och vinerna har en alkoholhalt ofta på 12,5%. Vi var inte säkra på hur marknaden skulle ta i mot vinerna men vi känner oss bekväma. ”Duncan tillägger” det finns en sådan möjlighet för fräscha viner. Vi ser utvecklingen på marknaden just nu och det är otroligt.
Savage-stilen: plocka tidigt, leta efter hög syra, använda hela druvklasar från gamla vinstockar (även om han insett att det inte finns så många gamla Syrah-vingårdar i landet).
Det är spännande nya viner från den sydafrikanska scenen, båda att dricka nu och som kan åldras. Tillgången är dock mycket begränsad men trots det är priserna fortfarande låga.

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

bottom of page