WEINGUT NIGL

Familjen Nigl vingård är belägen i Kremstal, pittoreska vid foten av Senftenberger Kirchenberg i den nedre delen av Österrike. Den tidigare läsdomstolen i Prince Starhemberg går från 1100-talet och togs över av familjen Nigl 1994 och användes idag som vingård.

Man är känd för viner Grüner Veltliner och Riesling, de trivs på terrasserade vingårdar som gör landskapet mellan Senftenberg och Krems till ett unikt kulturlandskap i Österrike. Man odlar även lite Sauvignon Blanc och Muskateller. På den röda sidan hittar vi Blauer Zweigelt och Merlot som odlas i de kalkhaltiga vingårdarna runt oss medan vi finner Pinot Noir  i vingården Pfenningberg. Än mycket brant vingård. Man odlar sina vingårdar hållbart och ger druvorna och vinet tid att mogna. Erfarenhet och tradition lägger grunden för den goda kvaliteten på Nigl’s viner. 

Nigl’s vingårdar består primärt av stenjord bestående av granit, kvarts, glimmer och amfibolit vilket ger mycket mineralkaraktär till vinerna. Stora temperaturskillnader i vingårdarna under dygnet där heta sommardagar övergår till svala nätter leder till lång mognad och komplexa, eleganta viner som följd.


Druvskörden varar ofta i många veckor (upp till 2 månader). Vi går vanligtvis igenom varje vingård flera gånger för att se till att endast de mogna druvorna skördas. På detta sätt kan vi garantera högsta möjliga kvalitet på våra viner berättar Martin Nigl. Han fortsätter, vår filosofi är att skapa perfekt balanserade viner, frukt, finess, elegans, täthet och mineralitet.

Nigl tillhör en av toppproducenterna i Kremstal och hela Österike. Senast under hösten 2019 blev deras Riesling och Gruner Veltliner framröstade i tidningen Falstaff (Tysklands största vintidning) som bästa vin från Kremstal under året i respektive klass.
 

Producentens hemsida >>

PRODUKTER FRÅN DENNA PRODUCENT

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

PRENUMERERA FÖR NYHETER

Rewine AB | Blekingegatan 12 | 118 56 Stockholm | info@rewine.se | + 46 8 31 19 48

©2020 by SL Design